молоко
500 мл
крупа манна
0,5 склянки
яйце куряче
1 шт.
вершки
0,5 склянки
цукор (за смаком)
горіхи грецькі
0,5 склянки
абрикоси
5 шт.
сіль
фрукти (для прикраси)
Каша вважається традиційною стравою російської кухні, але було винайдено лише на початку XIX століття. Назва каші походить від імені графа Дмитра Гур'єва, міністра фінансів і члена Державної Ради. Була винайдена Захаром Кузьміним, кріпаком кухарем відставного майора Оренбурзького драгунського полку Георгія Юрисовского, у якого гостював Гур'єв. Згодом Гур'єв викупив Кузьміна з сім'єю і зробив штатним кухарем свого двору.
Приготування:
В кипляче молоко додаєм дрібку солі, цукор за смаком, всипаємо ману крупу, постійно помішуючи варим густу манну кашу.
Відділити жовток від білка, жовток розтерти з цукром і додати до охолодженної каші.
Абрикоси проварити у невеликій кількості води, ретельно перетерти і ввести в кашу.
Горіхи обсмажити, подрібнити, вершки взбити і все також додати до каші.
Білок від яйця вбзти з дрібкою солі і акуратно вімішати разом з кашею.
Всю масу викласти у жаропрочний посуд ( краще у глиняний горщик) і запікти 15-20 хв. при 17-80 гр.
Готову кашу прикрасити ягодами малини, свіжими абрикосами, горіхами тощо.