Кукурудза є дієтичним продуктом, її офіційна назва - маїс, вона має безліч корисних властивостей, і цінується також за те, що здатна зберігати всі свої корисні якості навіть після термічної обробки або консервації, що властиво далеко не всім злаковим культурам.
Один з найпопулярніших продуктів одержуваних з кукурудзи - це кукурудзяна крупа. За способом обробки і розміру крупинок її ділять на види: шліфовану велику - для виробництва пластівців і повітряних зерен і дрібну - для виробництва хрустких паличок. Кукурудзяна шліфована крупа - це подрібнені зашліфовані ядра різної форми, білого і жовтого кольору, що складаються з ендосперму, алейронового шару і насінної оболонки.
Кукурудзяна крупа характеризується великим вмістом вітамінів - групи В, А, Е, і мікроелементів - заліза, кремнію. Її цінність - 325 ккал в 100 г продукту. Незважаючи на високу калорійність харчова цінність і кулінарні якості кукурудзяної крупи нижче, ніж у інших видів круп. Пов'язано це з тим, що білок крупи неповноцінний і досить погано засвоюється людським організмом. А також із тим, що вживання цієї крупи в їжу не провокує надлишкової повноти, рекомендовано літнім людям і тим, хто веде малорухливий спосіб життя, завдяки тому, що кукурудза сприяє виведенню з організму жиру. Даний вид крупи відноситься до низькоаллергенних круп, що особливо важливо для дитячого харчування. А в тих країнах, де поширені блюда з кукурудзяної крупи, наприклад мамалига Молдови та Румунії, люди менше хворіють на серцево-судинними захворюваннями.
Кукурудзяна крупа використовується в кулінарії при приготуванні кукурудзяної каші, супів, коржів, запіканок, а також начинок для пирогів. Кукурудзяна каша має специфічний смак. У добре зварене вигляді легко засвоюється і сприяють оздоровленню кишечника. Варити її потрібно не менше години, інакше крупа може залишитися жорсткою. При варінні кукурудзяна крупа збільшується в об'ємі практично в 4 рази, що важливо враховувати, визначаючи кількість необхідної рідини.
З кукурудзи виготовляють та інші вироби: кукурудзяні пластівці і повітряну кукурудзу. Ці продукти приємні на смак і засвоюються краще, ніж кукурудзяна крупа. Пластівці гарні для заправки супів. Їх можна подавати з молоком, чаєм та іншими напоями. І, головне, перед використанням вони не вимагають додаткової обробки.
Каша з кукурудзи має особливість придушувати гнильні процеси в кишечнику за рахунок вмісту в ній харчових волокон. А що містяться в речовини в кукурудзяній крупі регулюють рівень холестерину, перешкоджаючи його відкладенню на стінках судин.